In Avifuna ben ik in september voor het eerst sinds jaren weer geweest. Het was een hernieuwde kennismaking met het vogelpark. Ik heb daar weer veel vogelsoorten gezien die ik niet kende zoals de Rüppelsgier. Het is een indrukwekkende vogel .
Omdat ik de vogel niet kende heb ik aan AI gevraagd een aantal wetenswaardigheden over deze gier in 1000 woorden samen te vatten.AI leverde mij de volgende weetjes.:
De Rüppelsgier (Gyps rueppellii) is een grote vogel uit de familie van havikachtigen (Accipitridae) die voorkomt in Afrika. De vogel is vernoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger en zoöloog Eduard Rüppell en is de hoogst vliegende vogel ter wereld, tot wel 11 km hoogte .
De Rüppelsgier verschilt van andere Afrikaanse gieren door zijn grote formaat, brede vleugels, trage vleugelslag met opvallend lange “vingers” (handpennen) en donkere kleur .
De Rüppelsgier leeft in kolonies en vormt paren voor het leven. Om een prooi te verdedigen, krijsen en blazen ze en zetten hun vleugels uit. Ze nestelen op kliffen en leggen slechts 1 ei dat in zo’n 55 dagen wordt uitgebroed. Het jong kan na 3 maanden vliegen. Na 4-6 jaar verschijnt het volwassen verenkleed. Ze worden 40-50 jaar oud .
Wij kwamen in Avifauna ook onderzoekers van de Universiteit van Utrecht tegen, die het gedrag van deze dieren bestuderen, ten einde meer over de levenswijze in de groep van deze vogels te weten te komen.