Zou je de foto’s van mijn blog willen gebruiken vul dan het contactformulier even in, dan kan ik je een origineel sturen, die je dan uiteraard kan gebruiken met vermelding van mijn naam en website.

zondag 21 september 2014

Kroeskoppelikaan

HENI_2014-09DSC_7696_031

De kroeskoppelikaan is een van de vogels die bedreigd zijn. Om deze reden staan zij ook op de  IUCN Red List of Threatened Species. Overbevissing is de grootste reden dat deze viseter bedreigd is, naast gevolgen van jacht, watervervuiling  (o.a.olie) en technische vooruitgang (o.a. hoogspanningskabels)  in hun leefgebieden. Hun omvang is geschat op een paar duizend dieren wereldwijd.

Waar komt de Kroeskoppelikaan zoal voor? Dan moet je denken aan Zuid Oost Europa, Rusland, Bulgarije, Roemenië, Oost – en Midden Azië. Het zijn trekvogels die meestal broeden rondom de Middellandse zee en overwinteren in gebieden zoals Iran en Irak, Indonesië en de kust van China. Hun leefomgevingen zijn moerassen, lagunes.

Een gezonde Kroeskoppelikaan eet minsten 1 kilo vis per dag. Dit kan zowel zoet als zoutwater vis zijn. Ze vissen in groepen, die de vis bijeen drijven door een steeds kleinere kring te maken en dan scheppen ze de vis op.

HENI_2014-09DSC_7695_030

De Kroeskop pelikaan is onder meer te zien in de nieuwe “klim alles route” Snavelrijk in het Dierenpark Amersfoort, waar je in een grote volière onder de slogan “Vogels veren en natte kleren” tussen de Pelikanen kunt rondlopen en naast hun kroeskop, hun snavels, hun prachtige verendek kunt genieten van de enorme spanwijdte van de vleugels (tussen 2.50m en 3.20m).

Geen opmerkingen: