Zou je de foto’s van mijn blog willen gebruiken vul dan het contactformulier even in, dan kan ik je een origineel sturen, die je dan uiteraard kan gebruiken met vermelding van mijn naam en website.

maandag 14 april 2014

Berberaap bewoner van de rots van Gibraltar

HENI_2014_03_30_370De Berberaap is een makaak en de enige die buiten Azië leeft. In Europa komt de Berberaap alleen in de dierentuinen voor. In het wild leeft een groep van ca 40 Berberapen op de rots van Gibraltar. De legende gaat, dat zolang de Berberapen op de Rots bewonen de Britten Gibraltar niet zullen verliezen. De Britten doen er dus alles aan om de apen op de Rots te laten floreren.

Berberapen zijn middelgrote apen en bereiken lengtes van circa 75 cm.

Gibraltar is de enige plek waar deze apen dus in Europa nog in het wild voorkomen, verder vindt je hem nog in Marokko en Algerije. Hij leeft in de bossen en hoog in het Atlasgebergte (tot 2000m)  De Berberaap leeft voornamelijk van zaden, eikels, knoppen, gras, knollen en bloemen.  Door de aanhoudende boskap wordt het leefgebied van de Berberaap steeds kleiner, sinds 2008 staan ze op de lijst van bedreigde diersoorten.

In de Apenheul vindt je een grote populatie van de Berberaap. De apen bevinden zich in een open gebied waar je als bezoeker tussen de apen loopt, nog een aanrader om de Apenheul te bezoeken.

HENI_201312_0680.NEF

Ook in Ouwehands Dierenpark en Dierenrijk Nuenen zitten ook een leuke groep van deze apen.

Geen opmerkingen: