Zou je de foto’s van mijn blog willen gebruiken vul dan het contactformulier even in, dan kan ik je een origineel sturen, die je dan uiteraard kan gebruiken met vermelding van mijn naam en website.

zondag 6 april 2014

Witgezicht Saki, Apenheul Apeldoorn (NL)

HENI_2014_03_30_383
Deze witgezicht saki heb ik van dichtbij kunnen bewonderen in de Apenheul in Apeldoorn.
De witgezicht saki is een apensoort uit Zuid-Amerika (oa. Suriname, Venezuela Brazilië) en zijn vernoemd naar het witte gezicht van de mannetjes. Ze voeden zich voornamelijk met fruit maar eten ook wel mieren, noten, bladeren en zaden. Ze leven hoog in de bomen en springen van top naar top, daarom is hun bijnaam ook wel de vliegende aap. Hun natuurlijke vijanden zijn de roofvogels.
Alhoewel de oerwouden in Zuid Amerika  flink gekapt worden en het leefgebied van deze apensoort dus steeds kleiner wordt, staat deze aap nog niet op de lijst van de bedreigde diersoorten. Maar omdat het zo’n schuwe apensoort is, zijn tellingen van hun aantal slecht te maken. Uit voorzorg is in oa. Nederland een fokprogramma met deze apen gestart. Met succes want in Kerkrade in de GaiaZOO is in de nacht van 28-29 maart een witgezicht Saki geboren.

Geen opmerkingen: